Selecteer een pagina
Dit is artikel 2 van 6 uit de serie Micro Four Thirds (MFT): wat is het precies?

De MFT camera’s en lenzen hebben veel te bieden voor de veeleisende fotograaf. Ze hebben de voordelen van een digitale compact en de flexibiliteit van een DSLR , maar zijn niet zonder nadelen. Lees in dit artikel waarom dat zo is.

Het Micro Four Thirds systeem is ontwikkeld op basis van het Four Thirds systeem. Als je deel 1 uit de serie nog niet gelezen hebt, dan is dit het moment om dat alsnog te doen. Als je overweegt om een MFT systeem aan te schaffen, dan moet je eigenlijk wel de feiten weten. Waarom biedt het zoveel voordelen? En natuurlijk: waar moet ik op letten en wat zijn de bijbehorende nadelen? Hieronder de feiten:

Voordelen

  1. Kleinere form factor: Vergeleken met de normale DSLR’s is een Four Thirds en zeker een Micro Four Thirds camera veel kleiner en lichter. Dit maakt ‘m handelbaarder en makkelijk mee te nemen onderweg;
  2. Een 2x crop factor: De sensor is klein en heeft een grotere crop factor dan de DSLR’s van bijvoorbeeld Nikon, Canon of Sony. Dit betekent dat een 200mm zoomlens in 35mm termen een 400mm lens oplevert op normale full frame DSLR’s;
  3. Kleinere en lichtere lenzen: De 2x crop factor, zoals hierboven beschreven betekent dat de lenzen veel kleiner en lichter zijn en nog steeds dezelfde range kunnen opleveren als die van traditionele camera’s;
  4. Lens kwaliteit: De lenzen worden gemaakt door Olympus, Panasonic en Leica. Deze drie merken hebben een reputatie op het gebied van kwaliteit en ze produceren lenzen die moeilijk te evenaren zijn voor andere fabrikanten.
  5. Goedkoper: De camera’s en lenzen zijn goedkoper dan die van de concurrenten. De prijs/kwaliteit verhouding is erg hoog.
  6. DSLR mogelijkheden: ondanks de kleine afmeting, hebben ze minimaal zoveel mogelijkheden aan boord als ene reguliere DSLR. Je krijgt alle features in een kleinere behuizing.

Nadelen

  1. Meer ruis: Doordat de sensor kleiner is dan een reguliere DSLR ontstaat er meer ruis. Dit komt omdat het aantal pixels op de sensor kleiner is en daardoor minder gevoelig voor licht. Daarom heeft een MFT camera op hoge ISO waarde veel meer ruis dan een traditionele DSLR camera.
  2. Beperkte megapixels: Door het kleine formaat is het onmogelijk om bijvoorbeeld 25 megapixels op een sensor te plakken zoals een Nikon of een Sony camera. Dit zou een onbruikbare sensor opleveren.
  3. Beperkte groothoek lenzen: Door de 2x crop factor is het lastig om een echte groothoek lens te maken. Een 17mm pancake lens levert in 35mm equivalent een 34mm lens op. Op een full frame camera levert een 14mm ook echt een 14mm lens op.

Mijn ervaring met het MFT systeem

Ik fotografeer nu 1,5 jaar met een MFT systeem. Eerst schoot ik met een GX1 van Panasonic en sinds een paar maanden heb ik zijn opvolger in het bezit (GX7). De voor- en nadelen die je hierboven leest onderken ik stuk voor stuk. De reden dat ik ben ingestapt in het MFT segment is vooral het formaat en het gewicht. De camera’s en lenzen zijn echt substantieel kleiner en lichter dan zijn DSLR broertjes. Voor mij was dat de belangrijkste reden om dit systeem aan te schaffen: ik heb een hekel aan sjouwen. Daarnaast ervaar ik momenteel ook de ruis als een nadeel. Zeker boven de 800 ISO wordt het problematisch om nette platen te schieten, maar aan de andere kant is het belangrijker om een scherpe foto te hebben dan een foto zonder ruis. Op mijn blog kun je de laatste foto’s zien.

 

Later in de serie zal ik verder ingaan op mijn ervaring en ook voorbeelden posten. Zijn er ondertussen ook “MFT shooters” op deze pagina aangekomen? Laat dan even een bericht achter hieronder.Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

Navigeer binnen de serie<< Deel 1: Micro Four Thirds (MFT), wat is dat precies?Deel 3: MFT camera’s momenteel op de markt >>