Selecteer een pagina

HDR Fotografie

(H)igh (D)ynamic (R)ange foto’s fascineren en geven een extra “wow” effect aan de foto. Soms zijn HDR foto’s teveel bewerkt in Photoshop. Dit is mijn zoektocht naar de techniek en de juiste balans in het bewerken van de foto’s.

Wat is HDR fotografie?

HDR staat voor High Dynamic Range. Eigenlijk is de officiele naam: HDRI (High Dynamic Range Imaging). De naam verklapt al een hoop: het gaat om een hoog dynamisch bereik in een foto. Hoe kun je dat bereiken? Nou dat is simpel: je voegt verschillende belichtingen van hetzelfde object samen tot 1 foto en het resultaat bevat veel meer (pixel) informatie dan een normale foto. Je zou zeggen dat een HDR foto van 3 belichtingen ook 3x zoveel informatie bevat. Helaas is dat niet zo…

Mijn zoektocht

Dit is één van de eerste onderwerpen waarin ik me verdiep. Vanaf het moment dat mijn fotografie serieuzere vormen begon te krijgen, ben ik geïnteresseerd geraak in HDR fotografie. Ik ben op zoek naar de techniek achter HDR, de balans in de HDR bewerking en het verschil tussen 8,16 en 32 bit bewerking. Hieronder enkele van mijn laatste HDR foto’s en de artikelen uit mijn blog over het onderwerp. Heb je veel kennis van HDR? Schrijf dan mee aan een alles omvattend artikel over dit onderwerp!

Foto’s uit de categorie: HDR fotografie

(Klik voor een groter exemplaar)

Artikelen uit de categorie: HDR fotografie

Mijn HDR stappenplan voor deze pizza oven

Ik maak graag HDR foto’s vanuit meerdere opnames, vooral als er een onderwerp tegen een mooi blauw gekleurde achtergrond te vinden is. Zo ook deze pizza oven die middenin Italie op een veldje stond. In deze korte post wil ik een kleine inkijk geven in de beeldbewerking die ik uitvoer op dit soort foto’s.

Karakteristieke Haagse ooievaar op het dak van het stadsdeelkantoor

Misschien ben je er al vaker langs gereden en dacht je (net als ik): “wat doet die gekke vogel daar op dat dak”. vrijdagavond ben ik even snel naar het station Den Haag Ypenburg gereden om wat foto’s te maken en toen stond dat gekke ding op het dak me weer aan te kijken. Na een beetje speurwerk kwam ik erachter dat dit een ooievaar is en onderdeel uitmaakt van het ventilatiesysteem van het stadsdeelkantoor.

Kinderdijk kan ook van de fotolijst geschrapt worden

Ik houd eigenlijk niet een lijst met locaties bij die ik ooit nog eens wil bezoeken om foto’s te maken, maar Kinderdijk heeft altijd wel in mijn achterhoofd gezeten. Op een doordeweekse donderdag toch maar eens langs gereden om de welbekende molens op de kiek te zetten.

To Photoshop, or not to Photoshop…

That’s the question…In mijn zoektocht binnen de wondere wereld van de fotografie ben ik natuurlijk heel snel tegen Lightroom en Photoshop aangelopen. Tot heden heb ik Photoshop nog niet actief gebruikt en heb alle bewerkingen in Lightroom uitgevoerd. Afgelopen week kreeg ik een paar tips die me anders hebben doen denken. In dit artikel het voorbeeld.

Een snelle ronde Den Haag-by-night

Ik heb er al eens eerder over geschreven dat de Ypenburger plas een prima uitvalsbasis is om in Den Haag het mooi avondlicht te fotograferen. Zoals op zoveel plaatsen is het licht hier iedere avond anders. Als ik snel een nieuwe foto wil maken en weinig tijd heb, beland ik vaak aan deze plas. In dit artikel de foto’s van een avondshoot van afgelopen week.

HDR foto Chauvigny: weer een nieuwe bewerking op een oude foto

Afgelopen zomer heb ik de oude burcht van Chauvigny gefotografeerd, met in het achterhoofd om later een mooie HDR plaat te maken. Dat heb ik ook meteen gedaan op basis van de HDR kennis die ik toen had. Inmiddels zijn we weer verder in de tijd en heb ik andere inzichten en technieken gezien bij het maken van een HDR foto. Daarom een nieuwe bewerking op een oude foto.

Oproep: HDR fotografie en de bijbehorende misverstanden

Als je een search op Google doet naar de term “HDR”, dan krijg je Ongeveer 86.400.000 resultaten (0,32 seconden). Dit geeft volgens mij wel aan dat het een populaire zoekterm is en er op internet al veel over geschreven is. Ik kom af en toe een aantal misverstanden tegen bij het lezen van deze artikelen en wil samen met de nieuwsgierige lezer eens een en ander op een rijtje zetten over HDR fotografie.

Pagina 1 van 212

Schrijf mee

Op vele websites vind je fragmenten van de theorie die de HDR techniek uitlegt. Maar zelden kom je een uitgebreid artikel tegen waar je wat aan hebt. Dat heeft mij doen bewegen om via zgn. co-creatie een alles omvattend artikel te schrijven over HDR. Zie het als een wiki pagina, maar dan via Google Docs.

Ben jij een HDR fotograaf, of heb jij veel verstand van dit genre, of heb je er al veel over geschreven? Schrijf dan mee aan het alles omvattend artikel over de HDR techniek. Zie de vorderingen op het artikel op Google Docs hier.