Selecteer een pagina
Dit is artikel 1 van 6 uit de serie Micro Four Thirds (MFT): wat is het precies?

Vanaf het moment dat ik in 2012 begonnen ben met fotograferen, ben ik ingestapt in de MFT lijn van Panasonic. Maar wat is Micro Four Thirds nou precies? Ik merk dat niet veel fotografen het systeem kennen, dus hierbij een kleine uitleg in deel 1 van de serie.

“Micro Four Thirds (MFT)” en “Four Thirds (FT)”

Om te kunnen begrijpen wat het Micro Four Thirds (MFT) systeem is, begint de uitleg bij het “Four Thirds” (FT) systeem. Dit FT systeem is door Olympus en Kodak speciaal voor digitale spiegelreflexcamera’s (DSLR’s) ontwikkeld in 2002. De standaard definieert onder andere de diagonaallengte van de beeldsensor, de objectiefbajonet, de omvang van de beeldcirkel en de interface tussen objectief en camerabody (bron: Four Thirds Standard).

In tegenstelling tot andere DSLR-systemen, die voortborduren op bestaande (oudere) kleinbeeldsystemen, is Four Thirds geheel opnieuw ontworpen en volledig digitaal. De objectieven/lenzen zijn toegesneden op het gebruik van beeldsensors. De gegevensuitwisseling tussen objectief en camera is volledig elektronisch; zo zijn er bijvoorbeeld geen mechanische koppelingen voor diafragma of scherpstelling.

De Micro Four Thirds standaard is een uitbreiding op de Four Thirds standaard en is in het leven geroepen om iets te doen aan het gewicht en de afmeting van de Four Thirds standaard. Micro Four Thirds maakt gebruik van dezelfde sensor techniek als in de Four Thirds systemen. Verder kenmerkt het zich door gewichtsreductie, kleinere omvang, mogelijkheid tot fotograferen met liveview en film mogelijkheden.

Misverstand bij 4/3 systeem

DSLR_Adv_FT_08Laten we duidelijk zijn: 4/3 heeft betrekking op de grootte van de sensor. Deze sensor wordt vaak aangeduid als 4/3 (vier-derde) type of 4/3 type sensor. Deze uitdrukkingen beschrijven de type sensor en niet de exacte afmeting van de sensor (verwarrend heh?). De sensor is namelijk kleiner dan 4/3″.

De sensor is  18 mm × 13.5 mm (22.5 mm diagonaal), met een lichtcel van 17.3 mm × 13.0 mm (21.6 mm diagonaal). Zie het plaatje hiernaast.

Vroeger (rond 1950)  werd de afmeting van de sensor berekend aan de hand van de buitenste diameter van een “vidicon tube” welke gebruikt werden in televisies. Helaas wordt deze standaard nog steeds gehanteerd en daarom zie je in het plaatje hiernaast  4/3″ (33,87mm) ziet staan welke nergens voor wordt gebruikt. Vandaar dat men liever spreekt over een “4/3 type systeem”, of een “4/3 type sensor”.

Extra verwarrend is dat de beeldverhouding van de sensor wel 4:3 is. De oppervlakte van ca. 220 mm² is ongeveer 30% kleiner dan die van een APS-C sensor, welke gebruikt wordt in veel andere DSLR’s van andere fabrikanten. Toch is de sensor 9 keer groter dan die van vele compact camera’s.

Ontwikkeling van het MFT systeem

550px-Sensor_sizes_overlaid_inside_-_updated.svgMicro Four Thirds is ontwikkeld met een aantal doelstellingen. De Four Thirds specificaties zijn uitgebreid door het gewicht re reduceren, terwijl geen consensus gedaan werd aan beeldkwaliteit door het gebruik van de 4/3 type sensor.

  1. Gebruik van Liveview en het elimineren van een spiegel box;
  2. Reduceren van de “Flange Back”: dit is de afstand vanaf de rand van de bajonetring tot aan de beeld sensor.
  3. Lens diameter reduceren zonder concessies te doen aan de sterkte van de lens;
  4. Uitbreiding van de contactpunten om informatie overdracht van lens naar camera te versnellen
  5. Er moet gebruik gemaakt kunnen worden van bestaande FT lenzen (met gebruik van een extra ring)
  6. Toevoeging van mogelijkheid om te kunnen filmen door het kunnen aanpassen van het beeldformaat van 4:3 naar bijvoorbeeld 16:9

Het is een lastige standaard, die ook lastig uit te leggen is. Vaak wordt het systeem gezien als een systeem met een te kleine sensor en dat dat dan geen “hoge resolutie” werk op kan leveren. In het volgende artikel zal ik de voor- en nadelen van dit 4/3 systeem beschrijven en zul je zien dat een kleinere sensor, naast de afmeting en gewicht, ook andere voordelen heeft.

Navigeer binnen de serieDeel 2: De voordelen en nadelen van het MFT systeem >>