Selecteer een pagina

Ruim twee weken geleden heb ik geschreven over de workshop “ontdek het licht in het donker” van Michiel Buijse. De foto’s die ik toen gemaakt heb kun je hier bekijken. Toen ik het materiaal achter de computer bekeek, was ik niet helemaal tevreden en moest dus een keer terug naar Rotterdam. Zie hier: “Rotterdam Reloaded”.

Tijdens de workshop heb ik veel geleerd over het maken van een avond opname. Bijvoorbeeld hoe om te gaan met de belichting, het gebruik van handmatig scherpstellen en ISO en Witbalans instellingen.

Ruis en scherpte

Maar wat me vooral een beetje tegenviel, na het zien van het eindresultaat was de hoeveelheid ruis en onscherpte in de foto’s. Vooral de gebouwen en egale lucht waren een doorn in het oog. Hieronder als eerste de oude foto:

Grandcafe Rijnhaven

Dit betekende dat ik nog een keer terug moest naar de Rijnhaven om de opnames nog een keer te maken. Zie hier: Rotterdam reloaded. Vergelijk bovenstaande foto maar eens met de nieuwe hieronder….

Rotterdam reloaded

Het verschil

Wat is er dan anders? De eerste opnames waren “enkelvoudige” opnames (Long Exposures) zonder ruisonderdrukking vanuit de camera. De tweede opnames zijn 5 bracket HDR opnames met ruisonderdrukking. Nu hoor ik je denken: Tsja, met een HDR foto wordt alles mooier. Nou, dat is hier niet het geval. Ik heb me vergist in de kwaliteit van de ruisonderdrukking in de camera bij Long Exposures. Deze functie gaat na een lange opname (5 sec. en langer) een tweede foto maken met dezelfde tijd. Hij doet dit alleen tegen het sluitergordijn aan en maakt dus een volkomen zwarte foto. Doordat de sensor wat warmer wordt, zullen sommige pixels niet helemaal meer lekker meedoen en zorgen voor paarse en blauwe pixels in de opname (ruis). Doordat de camera nu weet waar deze pixels zitten, haalt hij ze uit de eerste opname.

Rotterdam reloaded: de foto’s van de tweede sessie

Hieronder zie je de overige foto’s die ik de tweede keer gemaakt heb.

Rotterdam ballen

Together

Erasmusbrug

Iemand ervaring met dit fenomeen?

Heeft iemand meer ervaring met het fenomeen wat ik hierboven beschreef? Laat dan even een berichtje achter…